استاد حوزه علمیه قم:
حج یادآوری حشر اکبر است

حجتالاسلام والمسلمین سید محمد واعظ موسوی، رئیس انجمن تبلیغ و ارتباطات حوزه علمیه قم با بیان اینکه حج یادآوری حشر اکبر است، گفت: سفر حج بهترین کلاس برای آموزش و عملیاتی کردن آداب اجتماعی، تربیتی، افزایش خصوصیات اخلاقی و سازگاری با محیط و افراد پیرامونی است.
حجتالاسلام والمسلمین سید محمد واعظ موسوی در گفت وگو با پایگاه اطلاع رسانی حج، حج را یکی از واجبات مهم الهی و در سطح عباداتی مانند نماز، زکات و روزه دانست و افزود: حج اعظم شعائر اسلامی و با فضیلتترین عملی است که انسان را به خدا نزدیک میکند.
رئیس انجمن تبلیغ و ارتباطات حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: ویژگیهایی برای حج در متون اسلامی شناخته شده و عموما از آیات و روایات برای توصیف آن استفاده میشود و میتوان به ویژگیهایی مانند به سختی انداختن جسم، هجران خانواده، دوری از وطن، ترک عادات روزمره و ترک لذتهای دنیوی و شهوتها اشاره کرد.
استاد حوزه علمیه قم عنوان داشت: حج را میتوان به عنوان ریاضت نفسانی، عبادت مالی، جانی، گفتاری و عملی ذکر کرد و در حقیقت مجموعهای از بایدها و نبایدها میباشد که در برخی از احادیث وارد شده است.
وی یادآور شد: حج از نماز و روزه نیز با فضیلتتر است زیرا نمازگزار تنها برای لحظاتی از خانواده و مسائل دنیوی چشم میپوشد و روزهدار تنها در طول روز از خانواده خود چشمش را پنهان میکند، در حالی که حجگزار مال خود را مصرف میکند و انواع مشکلات را به جان میخرد و مدت فراوانی از خانواده، وطن و علاقههای شخصی خود جدا میشود.
واعظ موسوی عنوان داشت: از آنجایی که عقل حکم میکند، اجر و پاداش مکلف به اندازه زحمتی است که در انجام عمل تحمل میکند و در برگیرنده همه جنبههای فردی و اجتماعی است.
وی با اشاره به ابعاد سیاسی و اجتماعی حج گفت: مسلمانان از همه مناطق عالم با وجود اختلافات نژادی، گویشی، رنگی، مذهبی، آداب و رسوم، فرهنگ و شخصیتهای اجتماعی در این کنگره عظیم اجتماع کرده و برای رفع نواقص و حل مشکلات با یکدیگر تشریک مساعی میکنند.
حجتالاسلام واعظ موسوی خاطرنشان کرد: حج زمینه اتحاد و وحدت امت اسلام را فراهم میکند تا مسلمانان بتوانند با پیروی از دین مبین اسلام، آموزههای متعالی قرآن و احیای فرهنگ دینی سدی مستحکم در برابر زورمداران ایجاد کرده و پایههای حاکمیت جباران را نابود کنند و زمینهساز حکومت محرومان و مظلومان در اقصی نقاط جهان شوند.
رئیس انجمن تبلیغ و ارتباطات حوزه علمیه قم عنوان داشت: حج از نظر فقهی به دلیل فراوانی مسائل، تعدد فروع و زیاد بودن مطالب متمایز از دیگر ابواب فقه است به طوری که اکثر مسائل آن غیر مانوس بوده و کمتر مورد تکرار قرار میگیرد.
واعظ موسوی ادامه داد: بر همین اساس زراره خدمت امام صادق (ع) رسید وگفت «۴۰ سال است که در مورد مسائل پراکنده حج از شما سوال میکنند و شما پاسخ میدهید»، امام فرمودند «ای زراره خانهای که خداوند به عنوان نخستین خانه عبادت روی زمین بنیاد نهاده، از ۲ هزار سال پیش از حضرت آدم، ملائکه آن را را زیارت میکردند انتظار داری مسائل آن در ۴۰ سال خاتمه پیدا کند».
وی خاطرنشان کرد: سازندگی و معرفتی که از حج به دست میآید، از جنبههای استثنایی حج است و بدون تردید عقلهای حکما و عارفان از ادراک خصوصیات آن متحیر هستند و بر اساس آنچه امیر مومنان (ع) در خطبهای در زمینه معارف حج بیان کرده، از مهمترین ویژگیهای حج یادآوری حشر اکبر است که بر همه بشر وارد میشود.
حجتالاسلام واعظ موسوی عنوان داشت: حج یادآور روزی است که همه مردم از هر طائفه، قبیله، نقطه جغرافیایی، پیرو هر آیین، مکتب و طائفهای باشند، با کفن در محضر ربوبی حاضر میشوند و حجگزار درس خودسازی، کمال و معرفت را دریافت میکند.
وی یادآور شد: افراد در حج پناهگاه امن را پیگیری میکنند و تصمیم میگیرند، در برگشت از سفر معنوی حج وظایف انسانی خود را آنگونه که خداوند خواسته در حد توان انجام دهند تا حقی از مردم و خداوند بر عهده آنها نماند و در صحنههای محشر و قیامت بتوانند با آرامش و آسودگی پاسخگوی سوالاتی باشند که از او میپرسند.
واعظ موسوی با بیان اینکه حج یادآوری حشر اکبر است، سفر حج را بهترین کلاس برای آموزش و عملیاتی کردن آداب اجتماعی، تربیتی، افزایش خصوصیات اخلاقی و سازگاری با محیط و افراد پیرامونی دانست و گفت: با مراعات آن امور، مجموعه پراکنده حجاج مانند نفس واحده برای برآوردن نیازهای یکدیگر اقدام میکنند.